24 Eylül 2013 Salı

Termoregülasyon

"Normotermi ve Perioperatif Hipotermi" konulu yazıda Normotermi ve Perioperatif Hipotermi terimlerinin tanımı, kişilerde vücut sıcaklık farklılıklarına dair açıklamalar, ölçüm yöntemleri ve sıcaklık değerleri konusunda genel bir bilgi yer almakta. 

Buradaki yazıda termoregülasyonun normal koşullar altındaki fonksiyonuna dair bilgiler yer almakta. 

Normal Koşullar Altında Termoregülasyon

Termoregülasyon vücut sıcaklığını kontrol eder ve sıcaklığın ideal aralıkta kalmasını sağlar (çekirdek sıcaklık 37°C). Ciltte bulunan ve sıcak ile soğuğu algılayan reseptörlere termoreseptör denir. Termoreseptörler cilt üzerinde çeşitli yerlerde bulunurlar ve sıcaklık soğukluk durumunu omuriliğe bağlı olan duyu lifler aracılığıyla hipotalamusta bulunan termoregülasyon merkezine iletir. 
Hipotalamus bu bilgileri "eşik aralık sıcaklıklarla" karşılaştırır. Termoreseptörler, sıcaklık değişimlerine yanıt verirler ve farklı sıcaklık düzeylerinde farklı yanıtlar verirler1 
Guyton AC, Hall JE. Textbook of Medical Physiology. 10th Ed. ©2000 p. 562



Resim Kaynak: Arizant Healthcare Inc., a 3M company. 

Çekirdek sıcaklık hayati organlar etrafında olan sıcaklık olarak tanımlanmaktadır ve normal koşullar altında 37°C olarak kabul edilir. Periferdeki sıcaklık her zaman çekirdek sıcaklığa göre 2-4°C daha soğuktur. Bu durumda çekirdek sıcaklık 37°C iken perifer bölgelerdeki sıcaklık 33°C olabiliyor. Aşağıdaki resimde koyu kırmızı ile belirtilen alan, çekirdek sıcaklığın bulunduğu alanı gösteriyor. 


İnsanlarda vücut sıcaklığındaki eşik aralığı 0,2 °C’dir, yani vücut sıcaklığı bu aralıkta artış veya düşüş gösterir. Bu aralığın dışına çıkılması durumunda termoregülasyon merkezi aracılığıyla damarlarda vazodilatasyon veya vazokonstriksiyon oluşturulur ve titreme veya terleme sonucunda vücudun ısınması veya serinlemesi sağlanır, yani kısaca vücut sıcaklığı regüle edilir. 


Resim Kaynak: Arizant Healthcare Inc., a 3M company. 

Termoregülasyon Merkezi - Vazodilatasyon - Terleme

Vücut sıcaklığındaki artışın eşik aralığının üst sınırına erişmesi durumunda vazodilatasyon (damar genişlemesi) tetiklenir ve bu durum periferdeki daha soğuk olan kanın daha hızlı bir şekilde çekirdek sıcaklık ile karışmasını sağlar  ve terleme ile vücudun serinlemesini sağlayarak sıcaklığın normal değerlerde kalmasını sağlar. 


Termoregülasyon Merkezi - Vazokonstriksiyon - Titreme

Vücut sıcaklığındaki düşüşün eşik aralığının alt sınırına erişmesi durumunda vazokonstriksiyon (damar büzüşmesi) tetiklenir ve bu durum periferdeki daha soğuk olan kanın daha yavaş bir şekilde çekirdek sıcaklık ile karışmasını sağlar  ve titreme ile enerji üreterek sıcaklığın normal değerlerde kalmasını sağlar. 

En iyi termoregülasyon kişinin kendisi tarafından yapılanıdır, örneğin sıcak ortamda hafif giyinerek klima çalıştırmak veya soğuk ortamda daha kalın giyinerek ısıtıcı çalıştırarak.



Cerrahi hastalarda termoregülasyon anestezi indüksiyonuna bağlı olarak baskılanmaya uğrar ve termoregülasyonun çalışma fonksiyonunda değişiklik meydana gelir. Anestezi altındaki termoregülasyon ile ilgili bilgi almak için "Anestezik Ajanların Termoregülasyon Üzerindeki Etkileri" konulu yazıyı okuyunuz.

Normotermi ve Perioperatif Hipotermi

Vücut sıcaklığı hayati göstergelerden birisidir bununla birlikte1 vücut sıcaklığının ideal sıcaklıkta olması durumuna Normotermi denir. İdeal durumdaki vücut sıcaklığı genellikle 37°C olarak tanımlanır, ancak bu durum ölçüm için kullanılan yöntem, ölçüm yeri, kişinin yaşı, cinsiyeti, duygusal durumu, ilaç kullanımı, aktivite durumu ve günün saatine göre değişiklik gösterebilir.



Vücut sıcaklığının ölçümü için kullanılan alanlar aşağıdaki gibidir:
  • Anüs (rektal sıcaklık)
  • Ağız (oral sıcaklık)
  • Koltuk altı (aksiller sıcaklık)
  • Kulak (timpanik sıcaklık)
  • Vajina (vajinal sıcaklık)
  • Üretra (üretral sıcaklık)
  • Alın
  • Temporal arter üzerinden
  • Bağırsak içerisinden (küçük bir termometre yutarak)
  • Özofajial (yemek borusu aracılığıyla)
  • Pulmoner arter üzerinden
  • Cilt 
Kullanılan ölçüm yöntemi hastanın bilincinin açık veya kapalı olması durumuna bağlı olarak tercih edilir. En doğru vücut sıcaklığı çekirdek sıcaklığın ölçülmesiyle elde edilir, ancak çekirdek sıcaklık çoğu zaman invasif yöntemlerle ölçülebildiğinden hastanın bilincinin açık olması bu gibi ölçümlere izin vermeyebilir.

Klinik anlamda "Normotermi" tanımına bakılacak olursa, normotermi; vücut sıcaklığının 36°C'nin üzerinde olması durumu olarak ifade edilir. Vücut sıcaklığının perioperatif dönemde istemsiz olarak 36°C'nin altına düşmesi durumuna "İstemsiz Perioperatif Hipotermi" denir. Hastanın vücut sıcaklığının 36°C'nin altına düşmesiyle, yani hipotermiye girmesiyle birlikte hasta ve hastane açısından ek komplikasyonlar ve maliyet artışları ortaya çıkabilir.


"İstemsiz Perioperatif Hipotermi" en sık karşılaşılan cerrahi komplikasyon olmakla birlikte başka komplikasyonlara kıyasla önlenmesi en kolay olanlardan bir tanesidir.

1http://www.acilveilkyardim.com/acilbakim/yasambulgu.htm

Konuyla ilgili daha detaylı bilgileri için "Termoregülasyon" başlıklı konuya bakınız.